Preskočiť na obsah

Lukáš ,,Luky“ Fialka

Joga je nekonečný zdroj poznania.

Môj život sa začal písať v roku 1990. Bol som malý útly chlapec, ktorý liezol, vymýšľal a túžil byť výnimočným. Už ako 14 ročný som pričuchol k posilňovaniu a cvičeniu. Tak ako som rástol a cvičil začali rásť aj bolesti kĺbov. Napriek hľadaniu, radám a pomoci kamarátov bolesti neustupovali. Nešlo mi to do hlavy. Veď som sa snažil mať dobrú techniku aj stravu. Bolo to v čase, kedy aj môj ocino začal mať problémy s medzistavcovými platničkami a bolesťami chrbta. No jemu bolo odporúčané cvičiť jogu. A po rozhovore s ním som sa rozhodol ju vyskúšať.

Moja prvá skúsenosť s jogou bola už na strednej škole. Keď sa na to pozerám s odstupom času, bolo to celkom vtipné. Nevedel som totiž, čo mám očakávať, lebo som o joge počul väčšinou len, že sa tam dlho sedí a je to pomalé. A tak ako mladý vycvičený človek ,,hrdina,, som išiel na moju prvú hodinu jogy k mojej učiteľke (teraz už aj priateľke) Ľubke Račekovej. Skončilo to s prepoteným tričkom a prívalom energie. Bolo to super.

Odvtedy ma joga sprevádzala na mojej ceste životom. Stala sa mojou každodennou súčasťou. Prestali ma bolieť kĺby. Dostal som sa na medicínu, kde som získal aj dostatočné informácie o tom ako funguje naše telo.

No, tu som dostal aj svoj prvý zlomový kopanec od života. Musel som ukončiť štúdium. Zrútil sa mi svet. Ležal som na posteli v depresii. Čo teraz? Čo budem robiť? Veď nič nemám!

V tom čase ma oslovil maminkin kolega z práce, že chce začať cvičiť jogu. Chcel, aby som ho učil ja! Bál som sa ako to zvládnem. No, prekonal som strach. Využil som všetky poznatky z medicíny, jogy a vlastnej praxe. S obrovskou podporou a pomocou mojej učiteľky jogy som ho začal učiť. Dopadlo to perfektne. Neskôr sa mi začali ozývať ďalší ľudia. Bolo to ako lavína, ktorá ma priviedla na môj prvý jogový kurz.

Prešiel som si rôznymi štýlmi jogy ako napr. power joga, hatha joga, vyniasa joga a inými, ale žiadna ma neoslovila viac ako tradičná aštanga joga. Jej komplexnosť, ucelenosť, jednoduchosť a jej nekonečný princíp si získali moje srdce.

Joga sa mi stala radosťou a životnou súčasťou, ktorá trvá už vyše 15 rokov. Začal som o joge veľmi veľa študovať, zisťovať a skúšať, čo mi funguje a čo nie. Stretával sa s inšpiratívnymi učiteľmi jogy. Navštevoval som rôzne kurzy, semináre a workshopy. A celé to trvá až do dnes. No žiaden papier (certifikát), ktorý som získal, mi nedá toľko ako vlastná prax jogy.

Pretože ako hovorí zakladateľ systému aštanga jogy

 – Sri K. Patthabi Jois – ,,PRACTICE and all is coming.“
,,(CVIČ a všetko ostatné príde.)“

Všetky poznatky a informácie, využívam na to, aby som mohol pomôcť ľuďom zlepšiť ich život, zdravie a nájsť harmóniu.

Teším sa na spoločné chvíle s Vami.

,,Akú akciu vytvoríš, takú reakciu dostaneš.“